Pentru a vizualiza fisierele .pdf aveti nevoie de Adobe Reader
Get Adobe Reader
Abonare Dezabonare
Cum sa devii un parinte relaxat

 


“Daca exista ceva ce am dori sa schimbam la copiii nostri, ar trebui ca prima data sa ne examinam pe noi insine pentru a vedea ce anume e de schimbat la noi” (C.G.Jung)

Multi dintre noi devenim aproape obsedati de ideea de a oferi copilului tot ce e mai bun. Am inceput sa ii stimulam pe cei mici cu cele mai noi jocuri aparute pe piata, ii invatam cuvinte in limbi straine chiar inainte de a merge la gradinita, ii dam la dans sau sport chiar daca inca nu au achizitionat in totalitate mersul corect. Devenim obsedati daca nu cumva copilul nostru invata prea incet sau prea repede totul. Devenim supraprotectivi, supraiubitori, sufocanti. Si toate acestea produc discofort atat copiilor, cat si noua. Sa invatam sa ne relaxam .

Cum devii un parinte relaxt?

Iata cateva sugestii:
  • Delimiteaza lucrurile pe care le poti controla si lucrurile pe care nu le poti controla ca parinte
Pe masura ce creste , numarul lucrurilor pe care le controlezi referitor la copilul tau va scadea, iar cele pe care nu le vei controla vor fi din ce in ce mai numeroase. Teoretic, toti parintii sunt de acord cu acest principiu, insa in practica, renunta destul de greu la controlul asupra comportamentului si rezultatelor copilului (de exemplu, parintii care fac temele in locul copiilor). 

  • Priveste lucrurile din perspectiva copilului.
De multe ori, furia parintilor apare cand acestia pierd din vedere si perspectiva copilului. Incearca sa gasesti explicatia comportamentelor pe care le consideri nepotrivite inainte de a pedepsi sau de a te infuria. Poate te irita dezordinea din camera copilului tau, de exemplu, dar mai intai intreaba-te daca pe un copil de varsta lui il deranjeaza intr-adevar dezordinea, daca stie ce ii ceri exact cand ii spui sa “faca ordine” si daca nu cumva pentru copil este important ca jucariile sa stea pe jos imprastiate intr-o anumita ordine (felul in care aranjeaza jucariile poate avea o semnificatie in jocul lui:) ).

  • Trezeste interesul copilului pentru cunoastere, dar nu ii impune ce vrei tu sa invete.
Copiii au tendinta naturala de a invata si de a descoperi lucruri noi. Datoria ta este sa ii oferi ocazia sa faca acest lucru, in functie de interesele sale. Cu alte cuvinte, chiar daca esti convins, de exemplu, ca ar fi bine pentru copil sa invete matematica, daca el este pasionat de limbi straine sau de biologie, ofera-i sansa sa invete ce i se potriveste, nu ce iti doresti tu.

  • Ofera-i timp si spatiu pentru joaca libera, fara reguli. 
Aparitia jocurilor cu scop educational, a jucariilor”inteligente” si a cursurilor pentru copii cu varste din ce in ce mai mici lasa putin timp copiilor sa se joace fara reguli. Jocul nestructurat stimuleaza imaginatia copilului, care inventeaza propriile reguli ale jocului, improvizeaza pe parcurs si creeaza lumi imaginare, singur cu jucariile sale sau impreuna cu alti copii. Asigura-te ca din cand in cand, copilul are libertatea de a se juca cum doreste.

  • Trateaza-ti copilul cu respect si arata-i ca il iubesti.

Multi adulti folosesc autoritatea in relatia cu copilul intr-un mod care se apropie foarte mult de lipsa de respect. Pentru a te asigura ca nu faci aceasta greseala, intreaba-te dupa fiecare interactiune cu copilul “Mie mi-ar fi placut ca cineva sa se poarte astfel cu mine?”. A-l obliga pe copil sa faca ceva ce nu isi doreste (cum ar fi sa manance tot din farfurie),  a-l pedepsi si a-l critica sunt actiuni care nu transmit copilului respect si iubire. 


Cu toate ca pare usor sa spui ca “e nevoie sa te relaxezi”, nu e deloc o treaba simpla. Iti trebuie  timp pentru a te obisnui sa reactionezi diferit de cum reactionai anterior. Totusi, vei vedea ca efectele pe care le vei obtine vor merita tot efortul. Tu te consideri un parinte relaxat? Care aspect din cele despre care am vorbit ti se pare cel mai dificil de abordat?

Sursa suntparinte.ro

Iti recomandam sa citesti si:

 Ce inseamna parentingul relaxat

Principiile parentingului neconditionat